‘In de toekomst zijn ziekenhuizen niet meer nodig’

Dit artikel verscheen op www.amsterdameconomicboard.com.

Tijdens de laatste editie van Zorg2025 stond het thema “Zorg op Afstand” in de spotlights. Sensoren, data-analyse en een nieuwe kijk op het managen van zorg met behulp van slimme technologie – het is er allemaal al. Staan we aan de vooravond van een zorgrevolutie, waar preventie het uitgangspunt is?

Als Saskia Robben aan de zaal vraagt wie er sensoren bij zich draagt, valt het verbazinzorg2025-zaalgwekkend stil. Hoewel we weten dat er vrijwel 24/7 een slim apparaat in onze broekzak zit, realiseren we ons niet altijd dat hier een verzameling sensoren in zit die kunnen bijdragen aan je gezondheid en welzijn.

Onderzoek koppelen aan de praktijk

Als onderzoeker ICT & Health aan de HvA houdt Robben zich bezig met de ontwikkeling van slimme technologie die is gekoppeld aan de zorg. Hiervoor werkt ze samen met het bedrijfsleven en overheden, maar ook met de eindgebruiker, zodat het onderzoeksproject zo effectief mogelijk kan worden bijgesteld. Het doel: de bestaande kennis van gezondheidsproblematiek uitbreiden, en met behulp van sensors en data gezondheidsproblemen in een vroeg stadium constateren, voorspellen of zelfs voorkomen.

Het eHealth-onderzoek richt zich op duurzame, blijvende innovaties die de zorg blijvend verbeteren en vroegtijdige interventie en preventie mogelijk maken. Voorbeelden zijn projecten als Hipper (een living lab voor thuisrevalidatie na een heupoperatie), FIT (onderzoekt creatieve zorg op maat voor langer thuis wonen met dementie), en BRAVO (meet valrisico’s en onderzoekt valpreventie in het ziekenhuis).

“Onderzoek rond deze ontwikkelingen is nog lang niet afgerond, de technieken zijn nog niet perfect – maar simpele systemen zijn nu al op de markt verkrijgbaar. Vaak is de prijs nog hoog, maar dit is wel een eerste stap naar een verhoogde veiligheid en welzijn.”
– Saskia Robben, onderzoeker ICT & Health aan de HvA

Intelligent internet verdringt ziekenhuisbed

Leonard Witkamp (KSYOS Telemedical Center, hoogleraar Telemedicine) peilt de levensverwachting van het ziekenhuis als instituut in de zaal. Hij is een stuk minder optimistisch dan de zaal – althans: dat is maar hoe je het bekijkt. Als de zorg én maatschappij een revolutie doormaken en op grote schaal gebruik gaan maken van de technologische tools die voorhanden zijn, hoeven patiënten voor een diagnose niet meer naar het ziekenhuis. Ook zijn dan voor slechts een kwart van het huidige aantal patiënten ziekenhuisfaciliteiten nodig.

leonard-witkamp

Voor een dergelijke revolutie zijn wel verschuivingen nodig: denk aan zorgverzekeraars die technologie vergoeden in plaats van ziekenhuiskosten, marktwerking in de operatiezorg door een vrije keuze in operatielocatie (het voormalige ziekenhuis), maar ook de houding, verantwoordelijkheid en eisen van de burger zelf ten opzichte van welzijn en zorg.

“De huisarts die gebruikt maakt van telehealth/eHealth, zal op termijn minder (e-)consulten hoeven doen en het aantal doorverwijzingen met 30% zien dalen ten opzichte van artsen die zonder telehealth werken.” – Leonard Witkamp, KSYOS Telemedical Center en hoogleraar Telemedicine

Interactie arts-patiënt via een app

Zo dicht mogelijk bij de patiënt staan – dat had Sabine Pinedo in gedachten toen ze een zelfstandig geneescentrum oprichtte. Van hieruit ontstonden diverse preventie-gerichte initiatieven, waaronder TromboVitaal. De dienst biedt mensen met antistollingsmedicatie complete zorg, waarin trombosezorg en de trombosedienst samenkomen bij de patiënt in de buurt. De dienst werkt samen met thuiszorgorganisaties als Buurtzorg en Cordaan.

Pinedo stelt dat patiënten een actieve rol, inzicht in risico’s en begeleiding op maat wensen, en dat Trombovitaal daar zoveel mogelijk aan tegemoetkomt. Ze zet daarnaast in op 10 risicofactoren die 70% van de ziektelast in de wereld veroorzaken (bron), die allemaal kunnen worden begeleid door devices. Denk bijvoorbeeld aan bloeddruk, gewicht, eetgewoontes, beweging en de suikerwaarden.

Geïnspireerd door onderzoek én het model van zorgverzekeraar Discovery vertelt Pinedo tot slot dat een beloning de kans op succes vergroot. Het Healtheportal speelt hier handig op in: met dit “persoonlijk gezondheidsdossier” in de vorm van een app spaar je punten als je het goed doet. Bij de doorontwikkeling van het platform zijn patiënten en psychologen betrokken.

“Onze app is gekoppeld met de Apple Health Kit, maar wij kunnen zoveel meer dan Apple: we bieden begeleiding. Wij zijn artsen, en bieden wél die zorg die niet in de Health Kit zit.” – Sabine Pinedo, TromboVitaal

Oproep: krachten eHealth bundelen

Tijdens de afsluiting van de bijeenkomst wordt de lancering van Amsterdam Health aangekondigd: het online platform voor professionals in de gezondheidszorg en -technologie in de regio Amsterdam. Vragen als ‘Welke projecten lopen er?’ en ‘Met wie kan ik samenwerken?’ worden hier beantwoord. Amsterdam Health wordt op 3 oktober gelanceerd; aanmelden kan hier.

Het slot is een verzoek met een internationaal tintje. Hoe kunnen we de krachten bundelen in eHealth, en dit naar een hoger niveau tillen? Jildou Steensma (Amsterdam Trade) roept ondernemers op om zich aan te melden voor een brainstormsessie op 22 september.

Volgende editie

De Zorg2025-bijeenkomsten worden georganiseerd door de Kamer van Koophandel, Rabobank Amsterdam, SIGRA en de Board. Bekijk de vorige edities hier. De volgende editie van Zorg2025 is op dinsdag 8 november met als thema: ‘Zorgen voor gezond gedrag in 2025’. Voor meer informatie en inschrijven: klik hier.

Beeld: Tunstall, via Flickr (CC) & @FoekemaJulia

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.